Kosmetyki

Cynamon jakiego nie znacie

piękne i okazałe laski cynamonu związane ze sobą sznurkiem

Święta…Wigilia…ciastka, ciasteczka, pierniczki…słodki, rozleniwiający zapach domowych wypieków… wspomnienie radosnych spotkań w gronie najbliższych.

Czy to nie najprzyjemniejsze z czym kojarzy nam się cynamon?

Przynajmniej mi osobiście, do niedawna, tak właśnie się kojarzył.

A tu proszę, niespodzianka…tego dobrego co oferuje cynamon jest dużo więcej:

Ministerstwo Dobrego MydłaNaturalne mydło w kostce do ciała CYNAMON 100 g – Oleko

Ministerstwo Dobrego MydłaBalsam do ciała CZEKOCYNAMON 75 g – Oleko

Ministerstwo Dobrego MydłaPółkula do kąpieli CYNAMON 50 g – Oleko

I już sam fakt, że po zastosowaniu takiego mydełka czy balsamu nasza skóra będzie apetycznie pachnieć jest wystarczającym powodem, aby wypróbować kosmetyk!

Szczypta cynamonowej historii

Cynamon był przyprawą świetnie znaną w starożytnych Chinach, Egipcie i Rzymie. Rozróżniano luksusowy cynamon importowany ze Sri Lanki oraz dużo tańszą kasję, sprowadzaną z Arabii i Etiopii.

Pierwotnie cynamon wykorzystywano, aby ukryć brzydki zapach zepsutego mięsa. Dodatkowo fenole, znajdujące się w przyprawie, hamowały powstawanie bakterii. Te konserwujące właściwości produktu Egipcjanie wykorzystywali również przy mumifikacji ciał.

Dzięki walorom smakowym i zapachowym sproszkowany cynamon już wówczas odnalazł swoje miejsce na kuchennym stole jak przyprawa do potraw, natomiast kasję chętnie dodawano dla wzmocnienia smaku wina.

Obecnie, ze względu na zapotrzebowanie, cynamon jest uprawiany praktycznie na całym obszarze klimatu subtropikalnego. Używamy go w formie suszonych lasek kory cynamonowca, cynamonu sproszkowanego oraz olejku cynamonowego.

W dalszym ciągu najbardziej ceniony jest cynamon cejloński, którego głównym producentem jest Sri Lanka. Najbardziej powszechny natomiast jest cynamonowiec wonny, uprawiany w Chinach, Indonezji, Wietnamie, Meksyku i Ameryce Południowej. Zresztą Chiny i Indonezja razem odpowiadają za ponad 80% światowej produkcji tej przyprawy.

Cynamon w medycynie

Nawet w dawnych czasach zastosowanie cynamonu wykraczało poza walory smakowe. I choć wynikało to bardziej z obserwacji niż dostępnych badań naukowych, to jednak chętnie leczono nim prawie każdą dolegliwość (biegunki, reumatyzm, zaburzenia miesiączkowe).

Obecny stan wiedzy na temat składników aktywnych cynamonu pozwala na pewne przyporządkowanie mu szeregu korzystnych funkcji:

  • aldehyd cynamonowy i pary olejków cynamonowych działają przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, przeciwalergicznie
  • cynamon mocno rozgrzewa, co wpływa na jego działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe; pomaga przy przeziębieniu, infekcjach wirusowych
  • suplementacja cynamonu wspiera procesy trawienne, jest szczególnie cenna przy problemach żołądkowo-jelitowych, niestrawnościach ze wzdęciami, bębnicach i biegunkach, reguluje pracę nerek, przyspiesza przemianę materii walcząc ze zbędnymi kilogramami
  • olejek cynamonowy czy też napar z cynamonu działają rozkurczowo, co jest przydatne dla Pań szukających naturalnych sposobów na radzenie sobie z bolesnymi miesiączkami oraz PMS
  • składniki cynamonu pobudzają receptory insuliny, hamują czynniki je inaktywujące, czym wpływają na regulację poziomu glukozy we krwi
  • cynamon wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia, wpływa pozytywnie na cerę, wspomaga walkę z trądzikiem, niweluje ropne wypryski, rozjaśnia przebarwienia
  • cynamon zapobiega agregacji płytek krwi, ułatwiając tym samym przepływ krwi, zmniejszając ryzyko powstania zmian zakrzepowych, poprawia też dopływ krwi do mózgu polepszając pamięć i koncentrację

UWAGA!

Kumaryny zawarte w przyprawie mogą wykazywać działanie szkodliwe dla organizmu. Przypuszcza się, że nadmierne spożycie może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek, choć badania w tym temacie nie są potwierdzone na 100%, ciągle trwają.

Wiadomo natomiast, że bezpieczniejszym w użyciu jest cynamon cejloński, który zawiera mniej kumaryny niż cynamon chiński (kasja).

Cynamonu nie należy stosować w czasie ciąży i karmienia piersią. Suplementację należy skonsultować z lekarzem w przypadku stosowania leków rozrzedzających krew a diabetykom zaleca się kontrolowanie poziomu glukozy we krwi i odpowiednie dostosowanie dawek leków i cynamonu w zależności od wyników.

Cynamon w kosmetyce

Cenne właściwości cynamonu znajdują coraz odważniejsze zastosowanie w kosmetyce:

  • ujędrnia, ma działanie ściągające, dzięki czemu sprawdza się w kuracjach i kosmetykach wyszczuplających oraz antycellulitowych
  • silnie rozgrzewa, dlatego często dodawany jest do kosmetyków rozgrzewających do pielęgnacji stóp (przydatny w sytuacji przemoczenia stóp, aby uniknąć przeziębienia)
  • nadaje się do płukanek jamy ustnej, aby zwalczyć nieświeży oddech (coraz częściej pojawia się w składzie past do zębów)
  • olejek cynamonowy może być stosowany zewnętrznie w stanach zapalnych skóry, gdyż działa ściągająco, rozjaśniająco, napina skórę, także likwiduje ropne wypryski i zapobiega plamom trądzikowym
  • wykorzystywany jest w aromaterapii jako dodatek do relaksujących kąpieli

Tak więc, choć cynamon głównie kojarzy się nam z okresem jesienno-zimowym to jednak ze względu na szerokie spektrum zastosowań okazuje się być przydatny przez cały rok.

Back to list